Sosyal Medya

Kürsü

Trump’a eklenen François Fillon halkası - Saadet Oruç

Fransa’da 2017 Mayıs ayında yapılacak olan Başkanlık seçimlerinde merkez sağı François Fillon temsil edecek. Fillon, Nicolas Sarkozy ve Alain Juppe gibi ağır topları diskalifiye ederek ipi göğüsledi.



Aşırı saÄŸcı Marine Le Pen, ÅŸu an için, Fillon’un tek rakibi görünüyor. Zira iktidardaki Sosyalist Parti ve François Hollande önemli oranda güç kaybı yaÅŸadı. Seçmenin desteÄŸi tek basamaklı rakamlara düştü.

Peki François Fillon kim? Öncelikle Nicolas Sarkozy’nin CumhurbaÅŸkanı olduÄŸu dönemin baÅŸbakanı. “Üç yıl önce bu yarışa baÅŸladığımda yalnızdım” sözleriyle kendisinin de ifade ettiÄŸi gibi fazla destek almadan baÅŸkanlık kampanyasına baÅŸlamış bir isim. Dolayısıyla anketleri yanıltarak, merkez sağın ön seçimlerinden galip çıktı.

VerdiÄŸi mesajlara bakalım. Suriye konusunda ÅŸaşırtıcı mesajları var: “Ä°ki yıldır Suriye rejimi ile direk diyalog kurmak için Åžam’da diplomatik bir temsilcilik açmamız gerektiÄŸini söylüyorum” cümlesi Suriye konusundaki yaklaşımının en bariz ifadesi.

“Ä°ran ve Rusya ile Suriye meselesini konuÅŸup, uluslararası koalisyon oluÅŸturalım” ikinci kilit cümle...

“Fransa, çok kültürlü bir ülke deÄŸildir” diyerek hem yabancılar politikası, göçmen krizi ve Ä°slam ile ilgili izleyeceÄŸi yol hakkında da bir ipucu veriyor. Aşırı sağın oylarını cezbetmek için yabancı ve göçmen karşıtı, Ä°slam’ı tartışmaya açacak bir siyaset üretmesi muhtemel görünüyor.

ABD’nin yeni baÅŸkanı Donald Trump ve Rus lider Vladimir Putin ile iyi bir iliÅŸki geliÅŸtireceÄŸi de ÅŸimdiden belli olan bir unsur. ABD, Trump ile yüzünü en az AB kadar Rusya’ya dönerken, Fillon, Brüksel’den çok Washington’a bakar olacak.

“AB’nin su almaya baÅŸladığı” ifadesi de yine Fillon’a ait.

Peki, Türkiye ile ilgili nasıl bir politika izleyecek? Yukarıda ipuçlarını verdiğim örgü ışığında tablo açık değil mi?

Tabi, bütün bunları ÅŸansını yitirmiÅŸ bir Sosyalist Parti ve Fransız “establishment”ının asla izin vermeyeceÄŸini varsaydığımız bir Marine Le Pen korelasyonunda analiz ediyoruz. Trump’ın seçilmesinde olduÄŸu gibi kamuoyu yoklamalarını ters köşeye yatıran sonuçlara da hazırlıklı olmamız gerekiyor bir taraftan da.

SAADET ORUÇ - STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.